Artikler

Hvordan takle en kjæres død?

En kjæres død kan være en av de vanskeligste hendelsene i livene våre. For hver person er det en personlig opplevelse som kan føles som verdens ende. Det er verdt å huske at det ikke er noen god måte å takle det på. Hver av oss takler annerledes i vanskelige livssituasjoner, som er resultat av tidligere erfaringer, ressurser vi har (f.eks. Sosial støtte), personlighet osv.

Sorg er en individuell prosess. Alle kan se annerledes ut - med tanke på følelseres varighet og intensitet. Selv om det i begynnelsen alltid er sjokk og vantro, har senere følelser ingen spesifikk rekkefølge. Det kan være tristhet, sorg, fortvilelse, lengsel og tomhet. Disse følelsene er ofte forbundet med sorg, og vi gir oss selv rett til dem. Imidlertid er det andre følelser som er like naturlige og som også har rett til å vises - blant andre sinne og lettelse. Vrede kan ha forskjellige ansikter: det kan være på seg selv (fordi du kunne ha gjort noe annet), til Gud / skjebnen (for å ha tatt en kjær fra oss), til en bestemt person (som f.eks forårsaket en ulykke), eller til og med til avdøde selv (for å forlate oss). Lettelse oppstår imidlertid, for eksempel når vår kjære var syk i lang tid og vi passet på ham. Etter hans død kan vi føle lettelse fordi personen ikke lenger blir sliten, han ikke lider. På sin side trenger vi ikke lenger å se på lidelsen hans. Det er viktig å huske at alle følelser eller reaksjoner er naturlige og kan oppstå i sorgprosessen. Kundene våre spør ofte "er dette normalt?" Med mindre noens atferd er i fare for hans eget liv eller helse (eller en annen persons), svarer vi ja. Det er verdt å gi deg selv tid og rom til å oppleve dem. Det er nødvendig å være i stand til å akseptere, arbeide gjennom en kjæres død på et tidspunkt.

Å støtte mennesker i sorg er kanskje ikke lett av mange årsaker. Vi vet kanskje ikke "hvordan vi skal gjøre det", hva vi skal si, vi kan være redde, vi har kanskje ikke slik erfaring i våre liv, osv. Spør deg selv, hvordan kan jeg hjelpe deg? Kan jeg snakke, ledsage deg i tårer, ta denne personen på tur, handle, hjelpe til i offisielle saker eller ta barn til skolen. Ikke alle må vite alt. Det ville vært enda bedre hvis vi delte forskjellige ansvarsoppgaver mellom familie og venner.

Hvis vi bestemmer oss for å støtte, la oss holde ut med denne resolusjonen. La oss holde kontakten. La oss ikke stole på det faktum at når vi ringte eller skrev, det er nok, og hvis en i sorg sorg trenger noe, vil han snakke. La oss huske at denne personen sannsynligvis kollapset verden og kanskje ikke husker oss. Det er grunnen til at vi regelmessig ringer, skriver, er tålmodige og klar til å hjelpe.

Hvis vi ikke vet hvordan vi kan støtte en person, la oss bare spørre dem. Det kan hende at en i sørgende person kanskje ikke vet hva han eller hun trenger for øyeblikket. I dette tilfellet kan vi se på de forskjellige elementene i livet hennes sammen og finne ut hva som er viktig for henne, hva hun trenger, og hva som er helt uinteressant eller forstyrrende for henne for øyeblikket. Og et viktigere poeng. Ikke bruk setninger - "det vil være greit"; "Jeg forstår deg"; "Ta tak, det har gått lenge"; "Du vil fremdeles finne noen"; "Du er ung, du vil gjøre opp livet ditt"; har du noen å bo for osv. Disse er såkalte "Gode råd" som virkelig ikke hjelper denne personen. Snarere får de henne til å føle seg misforstått, forlatt. Derfor, hvis vi ikke vet hva vi skal si, la oss bare innrømme det. La oss si at vi ikke vet hva vi skal si, at vi bare kan forestille oss hva hun går gjennom, men vi er her for henne.

 

 

Fjord Gravstein AS

 

Andre artikler

Tilbud

© 2021 Fjord gravtsein AS
Ved å bruke nettleseren, godtar du bruken av informasjonskapsler. Vi bruker dem til statistiske formål. I programmet for vedlikehold av nettsteder kan du endre innstillingene for informasjonskapsler.
jeg forstår